Domů Ukaž co děláš
Příspěvek
Zrušit

Ukaž co děláš

Desktop View

🚀 Kniha ve třech větách

Autor rozepisuje, jak může být důležité své znalosti a dovednosti sdílet. Pojednává o tom, jak a za jakým účelem můžeme takové dovednosti sdílet, aby to ostatním a především našemu budoucímu já pomohlo. Ukazuje, jak primitivní naše kroky můžou být a kolik ovoce v budoucnu přinesou.

🎨 Dojmy

Kniha mi změnila pohled na věci, které každodenně (ne)dělám. Vidím veškeré svoje chyby a nedostatky, které můžu zlepšovat, a taky věci, které mi jdou a jsem v nich úspěšný. Mám pocit, že od doby co něco sdílím, tak za sebou něco nechávám, z čeho v budoucnu můžu znovu těžit.

Obrovsvkou výhodu vidím u knihy, u kterých je dobrý psát shrnutí. Už nemusíte znovu číst celou knihu, stačí pouze shrnutí, kterým si to připomenete - časem shrnutí můžete ještě zkrátit, což uštří další čas.

Jak jsem jí objevil?

Byl jsem línej něco dělat, tak jsem si pustil video od Aliho Abdaala, který knihu sám shrnul a natočil o ní celé video. Knihu jsem přečetl a teď jí shrnuju sám.

Kdo by si jí měl přečíst?

Měl by si ji přečíst každý, kdo minimálně trochu touží po zlepšení kvality života. Najdete tu plno jednoduchým myšlenek, které není zas tak těžké uplatnit ve svém životě. Kniha se dá přečíst do 30 minut. Je proložena plno obrázky a čte se velmi jednoduše.

☘️ Jak mě kniha změnila

Jak můj život / chování / myšlení / napady se změnili výsledkem knihy?

  • Začal jsem si více psát co dělám
  • Rozjel jsem vlastní blog
  • Uvědomil jsem si, jak je důležitý udržovat věci jednoduché
  • Už vím, že důležitá je cesta a ne výsledek

✍️ Nejlepší 3 citáty

  • Neustále na něčem pracujte.
  • „Dej, co máš. Pro někoho to může být lepší, než si troufáš pomyslet.“ — Henry Wadsworth Longfellow block quote

  • Pokud něco vysvětlujete, zkuste to první vysvětlit malému dítěti.

📒 Shrnutí + Zápisky

1. Nemusíš být génius

Najdi scénia

Měli bychom se snažit vyvrátit mýtu osamělého génia

„Scénius” je zdravější přemýšlení o kreativitě - „široké scény lidí, kteří podporovali jeden druhého, sledovali navzájem svou práci, kopírovali jeden od druhého, kradli si myšlenky a přispívali nápady“.

Nemusíme být géniové, abychom přispěli něčím online. Každý si najde to svoje.

Buď amatér

Amatér zatím nemá vyhlídky na slávu, peníze či kariéru - výhoda oproti profesionálovi. Díky tomu amatér získává výhodu, že muže zkoušet cokoliv, aniž by něco ztratil.

„V mysli začátečníka jsou spousty možností,“ řekl zenový mnich Shunryu Suzuki. „V mysli odborníka je jich jen pár.“

Pokud se chcete něco naučit, rovnou to učte ostatní. Je důležité sdílet své úspěchy, ale více důležité je sdílet svoje neúspěchy.

2. Mysli na proces, nikoliv na výsledek

Spousta lidí je zvyklá vídat jen výsledek práce. Nevidí odvrácenou stranu vaší práce – vše, co musíte udělat, abyste onoho výsledku dosáhli.“ — Michael Jackson

Vezmi lidi do zákulisí

Plno lidí touží vidět nejen výsledek, ale i celý proces, který za tím vším stojí. Jsou rádi součástí projektu, který tvoříme. Určitě znáte to, když váš oblíbený blogger, youtuber nebo herec vezme váš nápad a vy vidíte, jak ho tvoří v něco reálného.

Staň se dokumentaristou své činnosti.

Dokumentovat si vlastní progres dává smysl - u knih obzvlášť. Když si přečteme nějakou knihu, chceme toho uplatnit co nejvíce, jenže to zapomeneme. Pokud si vytvoříme druhý mozek, shrnutí brzy, kam si budeme psát nejdůležitější věci z knihy, naše budoucí já vám poděkuje - (nejlépe věci, které námi rezonují s pocitem, že něco přináší). Můžeme se k té knize vždy vrátit a vzít si z toho to, co se zrovna hodí.

Nemusíme si zaznamenávat pouze knihy, ale můžou to být také podcasty, kurzy i youtube videa, která nám něco mohla přinést. Jsou to zlaté informace, které si stačí jenom připomenout.

3. Sdílej něco malého každý den

Podávej denní hlášení

Každý den něco tvořit se může zdát trochu přehnané, ale opak je pravdou. Veškeré naše práce se hromadí a ukazuje náš progres. Každý maličký krůček nás trochu posouvá - být každý den o 1% lepší dělá úspěch úspěchem.

Desktop View

Desktop View

Denním hlášením nemusí být pouze jedna pevná věc. Může jím být cokoliv - blogpost, tweet, proces obrazu, YouTube video či pouze to, co jste v ten den dělali. Nebo si váš denní progres můžete zapsat do deníku (či aplikace jako Day One). Vše, co sdílíte nemusí být perfektní a na začatku stejně nemáme jistotu, jestli to tak doopravdy je.

“No a?” test

Pokud si nejste jistí, zdali to doopravdy chcete poslat do světa, nechte to den dva uležet a rozhodnout později.

NEBO ZAJÍMAVÉ?.jpeg

Přiznání autorství je vždycky na místě

Pokud něco tvoříme, je důležitý přiznat autorství. Když někoho váš příspěvek zaujme čtenáře, může se pomocí odkazů na autory do hlouby ponořit do onoho tématu. Vaše stránka či profil se tím trochu stane takovým prostředníkem na různá díla, což dodává správný pocit a důvěru.

Pořádné přiznání autorství by měla obsahovat: co je to za dílo, kdo jej vytvořil, jak jej vytvořil, kdy a kde, proč sdílíte, proč by lidi mělo zajímat a kde mohou vidět další podobná díla

— 4. kapitolu přeskočím, není pro mě ničím zajímavá —

5. Vyprávěj dobré příběhy

Struktura je všechno

Struktura dává celý dílo dohromady, a proto je tak důležíty. Dílu udává hlavu a patu; začátek, prostředek a konec. Vidíme ji velmi často u jednoduchých pohádek. Můžeme doplnit kteroukoliv pohádku, funguje to pozoruhodně dobře.

PRIBÉHOVY KRUH DANA HARMONA.jpeg

“Bylo nebylo, žil byl __. Každý den __. Jednoho dne __. Protože __. A proto __. Až nakonec __

Určuje směr příběhu… Má to být poutavé, vtipné, napínavé, nebo všechno dohromady? Musíme začít dobrou strukturou!

/img/ukaz_co_delas/INCIDENT.jpeg

Mluv na večírcích o sobě

Nadpis může vyznít velmi sobecky a egoisticky, ale je až zajímavý, z jakého úhlu by jsme měli na nadpisek koukat.

Když dostaneme otázku “A co že ty děláš?”, měli bychom být připravený. Měli by jsme o sobě mluvit

Když se nás někdo zeptá, co děláme, měli bychom být upřímný, nelhat ani si nic připisovat a měli bychom být schopni to vysvětlit i malému dítěti.

Měli bychom být upřímný a nic si nepřipisovat

Dobrý příběh neznamená vymýšlet si fikce. Měli byste být upřímní o tom, co děláte. Pokud jste začínajcí fotograf, jste fotograf. Není vůbec zapotřebí tam dávat přídavné jméno. Sžijte se s osobností vašeho povolání. Držte se faktů.

Pokud něco vysvětlujete, zkuste to první vysvětlit malému dítěti.

Co jste byste měli umět vysvětlit velmi jednoduše a vstřícně. Pokud jste studentem, řekněte že jste student. Pokud jste nezaměstnaný, přiznejte to.

Toto pravidlo můžeme využít všude. I v učení - „Látce rozumíte bezpečně teprve tehdy, když jste schopný ji vysvětlit vlastní babičce.“ - Albert Einstein

6. Uč, co umíš

Vyučováním druhých vaší práci činí hodnotnější. Učíte-li někoho vaši práci, ve skutečnosti prohlubujete zájem o své produkty.

Výhodou je, že když sdílíte své znalosti a vaši práci s ostatními lidmi, na oplátku se něčemu sami přiučíte.

7. Nezměň se v lidský spam

Sklapni a poslouchej

Existují lidé, kteří vám chtějí řict o svých nápadech a naopak nemají zájem naslouchat vaším nápadům. Autor je nazval lidksý spam. Jsou to lidé, kteří nemají čas se zajímat o nic jiného, než sami o sebe.

Dnešní umělci (ne všichni) si uvědomují, že je důležité se někým takovým nestat. Komunikují se svými fanoušky, hledají potencionální spolupracovníky a spiklence. Ví, že..

Chcete-li mít fanoušky, musíte nejprve fanoušky být. Občas sklapněte a naslouchejte.

Chceš srdce, nikoli bulvy

Neřešte kvantitu vašich sledujících, a začněte se starat o kvalitu. Chcete-li mít sledující, staňte se někým, kdo si to zaslouží. Dělejte věci, které milujete, a mluvte o věcech, které milujete - tak přilákáte pozornost lidí, kteří milují váš druh věcí.

Nikdy neplýtvejte časem druhých, moc se neptejte a doopravdy nikdy nežádejte lidi o to, aby vás sledovali.

8. Nauč se přijímat rány

Nech si uštědřit pořádnou ránu

Vaše díla se nebudou vždy určitým lidem líbit. Jediným způsobem, jak se s tím vypořádat je si to nebrat osobně. Čím více své práce pošlete do světa, tím více budete imuní.

9. Zaprodej se

Předej ten klobouk dál

Všichni musíme jíst a platit nájem, takže si musíme zajistit svůj příjem. Někdo má vedlejší práci, někdo zas bohatého partnera. Nebojte si říct o příspěvky; na webu můžeme přidat virtuální klobou nebo “Přispějte na kafe”. Dalším příjmem může být patreon či podobné stránky. Existují také platformy, jako Kickstarter, Hithit či Startovač, kde můžeme za finance dát nějakou odměnu pro dárce.

Autor píse o příběhu:

Můj přítel John T. Unger vypráví jednu úžasnou historku z doby, kdy byl pouličním poetou. Četl své básně a pak k němu přišel nějaký chlapík a řekl: „Tvoje básnička mi změnila život, chlape!“ John odvětil: „Aha, děkuju. Chcete si koupit knížku? Stojí pět dolarů.“ A ten chlapík si vzal tu knihu do ruky, pak ji vrátil Johnovi a řekl: „Ne-e, dík.“ Na což John odvětil: „Šmarja, jakou hodnotu má váš život?“

Nebojte se naúčtovat si za svou práci peníze, ale zvolte cenu, o které se domníváte, že je férová.

Pracuj víc na sebe

Zaprodat se není špatná věc, přeci jenom to každý vidí trochu jinak. Pokud uděláte nějakou změnu, vždy uslyšíte “Zaprodanče!”. Nevyhnete se tomu, proto byste měli využívat každé příležitosti, která se naskytne a odvádět kvalitní práci. Neustále na něčem pracujte, buďte abiozní a myslete velkorysxe.

10. Vydrž

Neruš vlastní show

Kariéra se nezrodí přes noc, ale je to dlouhodobá cesta, která je plná pádů a vzestupů. Lidé kteří dosáhli svých cílů, jsou lidé, co vydrželi dostatečně dlouho. Je nesmírně důležité předčasně se nevzdat a vytrvat.

Odejdi, aby ses mohl vrátit

Pauza je důležitá, aby jsme mohli nabrat inspirace a získat nové informace. Ta chvíle nám umožní se na věci podívat očima druhých. Občas vypnout můžeme např. při cestě do práce. Pokud mhd, můžeme si čmárat, psát nebo jen koukat z okna. Pokud dojíždíte autem, audiokniha může být dobrým spínačem. Cvičením taky můžete uvolnit svoje tělo a mysl; když je mysl uvolněna, otvírá se novým myšlenkám.

Je důležité oddělit svou práci od života. “Pokud do práce nikdy nepůjdete, tak z ní nemůžete ani odejit.” - manželka Kleona

Znovu začni

Pro tvorbu něčeho nového se musíme odprostit od toho starého, aby jsme vytvořili prostor pro práci novou. Někdy prostě musíme vyhodit staré materiály a vytvořit něco nového.

Aby jsme vytvořili něco nového, musíme se zbavit zbavit materiálu, který už máme. Tím vytvoříme prostor pro novou práci nabytou vědomosti z toho, co jsme už jednou udělali - můžeme si to představit jako přebudovat křivou zeď. První ji musíme zbourat a potom postavit novou včetně nových zkušeností.

“Hledejte co nového se můžeme naučit, a až to najdete, zasvěťte zvela otevřeně svůj čas osvojování si nových věcí.”

Tento příspěvek je licencován pod CC BY 4.0 autorem.

-

Eagle cheat sheet